Založ si blog

Aký by bol život v roku 1986?

Aké by to bolo, žiť ako v roku 1986? Kanadská rodina McMillanovcov sa podujala na radikálnu zmenu. Zo svojho domáceho života vylúčili všetky technické výdobytky, ktoré civilizácia priniesla po roku 1986.

To bol práve ten rok, keď sa pán McMillan a jeho manželka narodili.

V takomto životnom štýle z polovice osemdesiatych rokoch, chcú vydržať celý rok. Aby si deti mohli poriadne odhryznúť zTELEPHONE detstva, užiť si hier, pri ktorých sa aj poriadne v záhrade zablatia, bez ,,jarma“ vyspelých technológií.

Namiesto videohier sledujú staré dobré videá, spoločne trávia čas, hrajú sa s dvojročným a päťročným synom, veľa čítajú, nepoužívajú internet banking, namiesto GPS využívajú mapu, a tak si trénujú pamäť. Bez počítača, bez mobilu, s telefónom, ale bez odkazovača.

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Malá spomienka na rok 1986. Vybuchol raketoplán Challenger, aj jadrová elektráreň v Černobyle, IBM predstavil prvý laptop, narodil sa Rafael Nadal, Lady Gaga a Jevgenij Malkin.

A aké by to bolo v (Česko)Slovensku v roku 1986? Pevnú linku bolo treba vybavovať s fľašou koňaku. Devízový prísľub s dvomi. Do Tuzexu boli treba bony. Na rakúsku televíziu stačila aj dobre nastavená anténa. Chlapci a dievčatá počúvali Radio Luxembourg, so švédskou ABBOU, alebo aj niečím lepším. A fotograf Kállay nás vo svojej knihe propagoval ako teritórium, kde môžete pol dňa kráčať horou, a druhého ľudského tvora nestretnete.

Dnes už vo všetkých slovenských horách ručia husquarny a štvorkolky.

………………………………………………………………………………………………………………………………..

McMillanovcom to zatiaľ vraj celkom dobre funguje, veď deti sú ešte malé, nemajú také nároky ako iní rovesníci. Zaváňa to teda peknou romantikou, ako v správnej rodinnej idylke. Dokedy však budú malí mcmillanovci spokojní, je otázne. Ak len nechcú zostať odstrihnutí od okolitého sveta. Skôr či neskôr…

A možno tá skepsa nie je až tak namieste. Možno sa aspoň o niečo pokúsili, v snahe rozbiť dnešný stereotyp rozkúskovaného, individualizovaného rodinného života.

Citovaný zdroj: theatlantic

Foto: Wikimedia

 

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

USA Poľsko Duda Trump Stretnutie

Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

18.04.2024 12:24

Hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

Branislav Zurian

U Zuriana došlo k mnohým zmenám. Boli nevyhnutné, tvrdí Šutaj Eštok

18.04.2024 11:36, aktualizované: 12:27

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.