Založ si blog

77 miliárd dušičiek

Populačný fond OSN zamachroval s takouto kalkulačkou, podľa ktorej si tromi klikmi môžem vyrátať, koľký v poradí som prišiel na túto zem. Narodili ste sa napr. 21. augusta 1968? Vaše poradové číslo je 3 556 650 193. Dnes je počet obyvateľov presne dvojnásobný. Za celý čas, čo je história históriou, nás tu údajne už bolo 77 609 879 102. Pekné číslo, hlavne, že už vieme, kto tu bol prvší.

………………………………………………………………………………………………………………………………

Carmelo Flores Laura je vraj najstarším človekom na svete, a to nielen spomedzi tých žijúcich. Má údajne 123 rokov, žije v bolívijskej dedinke Frasquia a na svoj vek sa teší primerane dobrému zdraviu. Nevie písať, čítať, nehovorí po španielsky, nemá zuby.

 Žil v chatrči so slamenou strechou, podlaha s udupanej hliny, nachodil sa neskutočné maratóny za svojimi ovcami, väčšinu života prežil na čerstvom vzduchu vo výške 4000 metrov nad morom, pestoval zemiaky, fazuľu, andskú oku, pil vodu z andských horských prameňov, v mladosti lovil a jedával líšky, alkohol už nepije, aj keď v mladosti sa celkom vybúril, chutí mu baranina, hoci bravčovinou nepohrdne, lenže tá je príliš drahá. Flores priznal, že nikdy nebol ďalej než v hlavnom meste La Paz, teda 80 kilometrov od svojej osady, a nikdy nebol vážne chorý.

 Vlastne nám nepovedal to, čo všetci tak dobre tušíme. Pána Floresa nikdy nemuseli trápiť globalizačné trendy, hypotéky, dedlajny, zvoniace telefóny, kariérne ambície, eurovaly a rôzna európska filozofická mätež dvadsiateho storočia.

A napriek tomu raz zomrie.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Každú sekundu sa na svete odhadom narodia 4 deti, každú minútu 250, za hodinu 15 tisíc, za deň 360 tisíc.

Každú sekundu zomierajú dvaja ľudia, za minútu 105, za hodinu 6316, za deň 151 600.

 

Istoty, ktoré nemôže ponúknuť premiér žiadnej vlády.

 

Citované zdroje: http://www.wholesomewords.org/missions/greatc.html#birdatrate

http://www.bbc.co.uk/news/world-15391515#output_1

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/southamerica/bolivia/10244318/Worlds-oldest-man-claim-for-123-year-old-Bolivian-herder.html

http://aktualne.atlas.sk/najstarsi-zijuci-clovek-indiansky-pastier-z-bolivie-ma-123-rokov/dnes/zaujimavosti/

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.