Založ si blog

Silvester s pánom Feldekom?

Keď pred rokmi začínal Týždeň svoju kariéru, mnohí sa nádejali, že na Slovensku vzniká serióznejšie periodikum. Svetielko na konci tunela zbulvarizovaných slovenských médií. Dnes na portáli .týždeň sekciu videoblogov korunuje Ľubomír Feldek, so svojou úvahou nad Pussy Riot a arcibiskupom Bezákom (pred niekoľkými minútami video práve zakryli pod piano).

Literárny a kultúrny kmeť slovenskej intelektuálnej obce, hľadá spoločného menovateľa pre Pussy Riot a Róberta Bezáka. Vychádza mu, že je to ,,statočnosť“ týchto protagonistov.

Pán Feldek svoju úvahu začína spomienkou na novembrové stretnutie v istej bratislavskej kaviarni, kde posedel aj s priateľmi, napríklad aj Štefanom Hríbom. Ani nemal chuť na politické debaty, ale po nejakom tom koňaku začal v ruštine veršovať o Pussy Riot a Putinovi. A keďže bol poruke aj Eugen Korda, vznikol z toho videoclip.

Asi tým všetkým chcel Ľubomír Feldek len tak predsilvestrovsky pobaviť. V závere, v ľahšom tóne, totiž naznačuje, že Putin možno prepustil Pussy Riot z väzenia ani nie tak kvôli blížiacej sa olympiáde, ako kvôli tomu videoclipu z bratislavskej kaviarne.

Aká neznesiteľne ľahká dokáže byť ľahkosť bytia v kaviarenskom vydaní!

Keby nebolo Ukrajiny, nebola by ani Gaza,

26.02.2024

v takomto zmysle sa vyjadrila talianska premiérka Giorgia Meloniová. Presnejšie: ,,Keby Rusko nebolo vtrhlo na Ukrajinu, Hamas by najpravdepodobnejšie nebol podnikol taký útok voči Izraelu. Bolo nevyhnutné, že také vážne narušenie medzinárodného práva, obzvlášť zo strany stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN, spustí následné konzekvencie aj v iných oblastiach [...]

Na bežeckej dráhe ma trafila rachejtľa

31.12.2023

Neodpustil som si teda ani na Silvestra posledných pár kilometrov na blízkom tartane. Školský pozemok, ihrisko, bežecký ovál – všetko osvetlené až do desiatej. Hádam tam nebudú strieľať, v tom dyme po rachejtliach sa zle dýcha. Veruže strieľali a ostošesť. Dvaja pacani, ktorým veliteľku strelieb robila mamina. Hádam ma netrafia? Veď na nich dozerá veliteľka. Trafili. [...]

Povedzte nám pani prezidentka, čo sa to deje v tej Gaze,

29.10.2023

Vy, ktorá sa tak veľmi zasadzujete o pravdivé informácie, tak veľmi bojujete proti fake news, proti konšpiračným teóriám, proti dezinformáciám, misinformáciám, malinformáciám. BBC uvádza, že táto enkláva je kompletne odrezaná od okolitého sveta, od jedla, pitnej vody, od paliva, humanitárnej pomoci, od telefonického a internetového pripojenia. A na hlavy dvoch [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.