Založ si blog

Ako je to s tým katolíkom v referende?

Len čo sa začala kampaň, roztrhlo sa vrecko s blogermi a  blogerkami, ktorí seba samých označili za katolíkov, a napriek tomu sa nezúčastnia referenda. Ich dôvody teraz rozoberať nebudeme, pozrime sa však, či existujú aj nejaké princípy, ktorými sa má veriaci človek riadiť v spoločenskom a politickom živote.

 

No predovšetkým každý veriaci je plnoprávny občan, ako každý iný. Má právo sa vyjadrovať k veciam verejným. Má dokonca povinnosť vyjadrovať sa k veciam verejným a tým preberá aj zodpovednosť za budúcnosť spoločnosti, v ktorej žije.

 

Každý katolík predsa vie, že Cirkev uči v štyroch oblastiach, v teologickej, liturgickej, morálnej a duchovnej. A práve tá morálna je miestom, kde sa viera stretáva s verejným či politickým životom a morálka zaväzuje vo svedomí.

 

Pápež Benedikt v príhovore k členom Európskej ľudovej strany v marci 2006 povedal: Existujú tri nespochybniteľné princípy, ktorými sa veriaci katolík riadi vo verejnospoločenskom živote a všetky sa týkajú ochrany a podpory dôstojnosti ľudskej osoby

  1. Ochrana ľudského života od momentu počatia až po prirodzenú smrť.
  1. Uznanie a podpora prirodzenej štruktúry rodiny ako zväzku muža a ženy, založenom na manželstve a jeho obrana voči všetkým snahám, ktoré chcú s týmto zväzkom legálne zrovnoprávniť radikálne odlišné formy zväzku, ktoré manželský zväzok poškodzujú a prispievajú k jeho destabilizácii, zahmlievajúc jeho osobitý charakter a jeho nezastupiteľnú spoločenskú rolu.
  1. Ochrana práv rodičov vychovávať svoje vlastné deti.

Toto označil emeritný pápež Benedikt za tri nespochybniteľné princípy.

Referendové otázky sú vlastne ich kópiou.

Tieto princípy, ako povedal vtedajší pápež, sú nielen pravdami viery, aj keď prostredníctvom viery sa im dostáva viac svetla a podpory. Sú vpísané do podstaty samotnej ľudskej bytosti. A preto sú spoločné pre celé ľudstvo. Ich presadzovaním im Cirkev nedáva konfesionálny charakter, ale ich adresuje všetkým ľuďom, bez ohľadu na ich náboženskú príslušnosť. Takýto prístup je tým naliehavejší, čím viac sú tieto princípy popierané, alebo zle vysvetľované, pretože útoky na tieto princípy sú útokmi na pravdu o ľudskej bytosti a zasadzujú vážny úder samotnej spravodlivosti.

,,Adresuje ich všetkým ľuďom, bez ohľadu na ich náboženskú príslušnosť“. Aj preto Aliancia za rodinu presadzovala svoju agendu ako občiansku iniciatívu, a nielen záležitosť náboženského presvedčenia. Toto referendum je o ,,common sense“.

Tri nespochybniteľné princípy Benedikta XVI., ktorého považujú za jedného z najväčších mysliteľov 20. storočia. A na druhej strane – ,,katolícki“  blogeri.

Keby nebolo Ukrajiny, nebola by ani Gaza,

26.02.2024

v takomto zmysle sa vyjadrila talianska premiérka Giorgia Meloniová. Presnejšie: ,,Keby Rusko nebolo vtrhlo na Ukrajinu, Hamas by najpravdepodobnejšie nebol podnikol taký útok voči Izraelu. Bolo nevyhnutné, že také vážne narušenie medzinárodného práva, obzvlášť zo strany stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN, spustí následné konzekvencie aj v iných oblastiach [...]

Na bežeckej dráhe ma trafila rachejtľa

31.12.2023

Neodpustil som si teda ani na Silvestra posledných pár kilometrov na blízkom tartane. Školský pozemok, ihrisko, bežecký ovál – všetko osvetlené až do desiatej. Hádam tam nebudú strieľať, v tom dyme po rachejtliach sa zle dýcha. Veruže strieľali a ostošesť. Dvaja pacani, ktorým veliteľku strelieb robila mamina. Hádam ma netrafia? Veď na nich dozerá veliteľka. Trafili. [...]

Povedzte nám pani prezidentka, čo sa to deje v tej Gaze,

29.10.2023

Vy, ktorá sa tak veľmi zasadzujete o pravdivé informácie, tak veľmi bojujete proti fake news, proti konšpiračným teóriám, proti dezinformáciám, misinformáciám, malinformáciám. BBC uvádza, že táto enkláva je kompletne odrezaná od okolitého sveta, od jedla, pitnej vody, od paliva, humanitárnej pomoci, od telefonického a internetového pripojenia. A na hlavy dvoch [...]

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".