Založ si blog

Spoveď 2, 5 milión násobného vraha

Tí, ktorí prežili Osvienčim, volali vrchného veliteľa tohto tábora ,,zver“, alebo ,,zviera v ľudskej koži“. Rudolf Höss riadil SS-Sturmbannführer_Rudolf_Hößvyhladzovací proces 2,5 milióna väzňov počas troch rokov v pozícii komandanta Osvienčimu-Brzezinky. Ďalších pol milióna väzňov zomrelo následkom chorôb a hladu. Ešte aj rok po odchode z tejto funkcie sa vrátil do tábora, aby tam dohliadal na popravu 400 tisíc maďarských Židov.

Tento príbeh rozprávala na portáli Aleteia sestra Gaudia z Kongregácie sestier milosrdenstva poľskom Krakove. Príbeh o hromadnom vrahovi, ľútosti, spovedi, Božom milosrdenstve a odpustení.

Jeden z najhroznejších koncentračných táborov, s plynovými komorami, lekárskymi experimentami na ľuďoch. Nebol len pre Židov, Nemci sa chceli konečným riešením vysporiadať aj s inými menšinami, národnostnými, náboženskými, Rómami, kresťanmi, katolíkmi.

Sestra Gaudia potom spomína, ako Nemci jedného dňa zatkli celú komunitu jezuitov, okrem ich predstaveného, ktorý práve nebol doma. Keď sa vrátil domov, zmocnil sa ho taký žiaľ, že sa vybral za svojimi spolubratmi do lágra. Cítil nevyhnutnú potrebu byť v ich blízkosti.

Nejako sa mu podarilo dostať sa do tábora a začal hľadať svojich bratov. Stráže ho odchytili a zobrali k Hössovi. Strážcovia boli úplne presvedčení, že veliteľ ho jednoducho nechá odstreliť, bez mihnutia oka. Na ich prekvapenie však predstaveného jezuitov prepustil.

Keď sa vojna skončila,  Hössa spojenecké vojská zajali, obvinili a odsúdili za zločiny proti ľudskosti. Bol odsúdený na smrť, jeho poprava sa mala uskutočniť v Osvienčime, kde sa tak usilovne snažil aplikovať Hitlerove konečné riešenie.

Höss sa strašne bál, ani nie tak smrti, hrôzu mal skôr z väznenia. ,,Bol úplne presvedčený, že poľskí väzenskí strážcovia mu to všetko zrátajú, že si bude musieť vytrpieť nepredstaviteľné muky. Na jeho veľké prekvapenie títo strážcovia, ktorým možno poslal manželky, dcéry a synov na smrť, s ním zaobchádzali dobre a ľudsky.

Höss nechápal.

,,A to bol ten moment jeho obrátenia, konverzie“, hovorí sestra Gaudia. ,,Zaobchádzali s ním milosrdne. Milosrdenstvo je láska, o ktorej vieme, že si ju nezaslúžime. Nezaslúžil si ich odpustenie, ich ľudský prístup. A napriek tomu to všetko dostal.“

Höss bol v detstve vychovávaný ako katolík, ale neskôr na svoju vieru zabudol. Teraz, keď mal 47 rokov a jeho život sa mal skončiť, a možno a v dôsledku zaobchádzania zo strany väzenských strážcov, sa rozhodol požiadať o kňaza. Pred smrťou sa chcel vyspovedať zo svojich hriechov.

Bola to zložitá doba, rany po vojne boli ešte čerstvé, a akosi nebolo možno nájsť kňaza, ktorý by Hössa vyspovedal. A vtedy si Höss spomenul na meno jezuitu, ktorého vtedy prepustil z Osvienčimu. Na pátra Władysława Lohna. Strážcom povedal jeho meno a prosil ich, aby ho vyhľadali.

A tí ho nakoniec našli v Sanktuárii Božieho milosrdenstva v Krakove, kde bol kaplánom. Prišiel za Hössom a umožnil mu vyspovedať sa.

,,Tá spoveď trvala a trvala a trvala“, hovorí sestra Gaudia. A nakoniec mu kňaz dal rozhrešenie. Na druhý deň prišiel páter Lohn znovu do väznice, aby dal Hössovi prijímanie pred smrťou. ,,A tak tam kľačal, to zviera, s očami plnými sĺz a vyzeral ako malý chlapec.“

…………………..

Toľko z príbehu, ktorý nedávno zverejnila sestra Gaudia. Zaujal ma hlavne pri pohľade na dnešné portály svetových médií, kde sa to len tak hemží vraždami, únosmi, znásilneniami, vydieraním, nenávisťou.

(Open ending).

Foto: Wikipedia

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.