Založ si blog

Trumpov šéfideológ Steve Bannon

Liberáli ho považujú za ultrakonzervatívca a hrozia sa myšlienky, čo tento hlavný stratég pošepne svojmu prezidentovi do ucha zajtra ráno. Počas prvých 10 dní bol neustále po boku svojho šéfa, nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. A podľa všetkého je hlavným iniciátorom protiimigračného dekrétu, ktorý narobil také dusno vo svetových médiách.

Kto je Steve Bannon?

Pochádza z írsko-katolíckej rodiny, má 63 rokov, študoval na

Steve Bannon

Steve Bannon

Virginia Tech, skončil s titulom pre urbánne plánovanie, potom na Georgetown School of Foreign Service so zameraním na národnobezpečnostné štúdie, na Harvarde biznis manažment.

7 rokov slúžil vo vojenskom námorníctve, pracoval pre Goldman Sachs na oddelení fúzií a akvizícií, založil si svoju vlastnú spoločnosť, bol filmovým producentom v Hollywoode, kde natočil 18 filmov, a nakoniec veľmi úspešne viedol konzervatívny spravodajský portál Breitbart.

Oveľa zaujímavejšie však je, ako myslí tento hlavný ideový poradca Donalda Trumpa.

Tu je niekoľko oblastí, ku ktorým sa Bannon vyjadril v telemoste na jednej konferencii pred dvomi rokmi. Ponúkam niekoľko výňatkov z needitovanej transkripcie:

(1) Tým podstatným princípom je osvietená forma kapitalizmu…Ten kapitalizmus skutočne vygeneroval obrovské bohatstvo. A to bohatstvo sa aj distribuovalo medzi strednú vrstvu, vznikajúcu strednú vrstvu, ľudí ktorí vychádzali z robotníckeho prostredia, a vytváral čo vlastne volám Pax American. Boli to mnohé, mnohé roky a desaťročia mieru.

 (2) Toto je veľmi nepríjemná téma, ale my sa nachádzame v priamej vojne s džihádistickým islamistickým fašizmom. A táto vojna, podľa môjho názoru, metastázuje oveľa rýchlejšie, než  na ňu vlády dokážu reagovať.

 (3) Je tu jedna vec, ktorú chcem jednoznačne zdôrazniť, a tou je, že keď sa pozriete na lídrov kapitalizmu v tých časoch, keď bol podľa mňa kapitalizmus v najväčšom rozkvete a prinášal úžitok ľudstvu, temer všetci títo kapitalisti mali silnú vieru v judeo-kresťanský Západ. Buď aktívne praktizovali židovskú vieru, alebo aktívne praktizovali kresťanskú vieru, a toto ich presvedčenie a táto ich viera sa prejavovala v ich práci a konaní.

(4) Ústrednou myšlienkou a väzbou toho všetkého je stredo-pravé populistické hnutie tej skutočnej strednej triedy, pracujúcich mužov a žien vo svete, ktorí sú už jednoducho unavení z toho, že im diktuje niekto, čo voláme partia z Davosu.

 (5) Pre slobodomilovných ľudí je dôležité, aby sme sa vysporiadali s tým klientelistickým kapitalizmom, aby kapitalizmus prinášal plody prostredníctvom podnikateľského ducha, z ktorého môžu mať úžitok robotníci a stredná vrstva.

 (6) Keď sa pozrieme na Vladimíra Putina, mnohé z jeho dnešných postojov vychádzajú z toho, čo ja volám Euroázianizmus. Má poradcu, ktorý sa odvoláva na Juliusa Evolu a ďalších autorov počiatku 20. storočia, ktorí podporovali takzvané tradicionalistické hnutie, ktoré nakoniec v podstate metastázovalo na taliansky fašizmus.

Neospravedlňujem Vladimíra Putina a jeho kleptokraciu, ktorú reprezentuje, lebo on je v konečnom dôsledku štátny kapitalista kleptokracie. Avšak my, judeo-kresťanský Západ, musíme vnímať to, o čom hovorí z hľadiska tradicionalizmu, obzvlášť v tom zmysle, kde podporuje myšlienky vlastenectva – a ja sa osobne domnievam, že individuálna suverenita krajiny je dobrá vec, silná vec. Myslím si, že silné krajiny a silné vlastenecké hnutia v krajinách robia dobrých susedov, a to je skutočne ten základný kameň, na ktorom bola vybudovaná Západná Európa a Spojené štáty, a myslím, že toto nás môže posunúť dopredu.

Bannon za vrch stolom

Bannon za vrch stolom

Bannon teda presadzuje významné inštitúcie a výdobytky judeo-kresťanského Západu, chce ich zachovať. Odmieta klientelistický, finančnícky kapitalizmus, ktorý spôsobil krízu v roku 2008, požaduje kapitalizmus podnikateľského ducha,  viac ekonomickej spravodlivosti pre pracujúcich a strednú vrstvu. A bezpochyby, veľmi vážne varuje pred hrozbou radikálneho, militantného islamu.

A práve tieto tri oblasti sa zrejme najvýraznejšie prejavili už počas prvých dvoch týždňov prezidentovania Donalda Trumpa.

Foto: Wikimedia Public Domain

Steve Bannon

Bannon za vrch stolom

 

Keby nebolo Ukrajiny, nebola by ani Gaza,

26.02.2024

v takomto zmysle sa vyjadrila talianska premiérka Giorgia Meloniová. Presnejšie: ,,Keby Rusko nebolo vtrhlo na Ukrajinu, Hamas by najpravdepodobnejšie nebol podnikol taký útok voči Izraelu. Bolo nevyhnutné, že také vážne narušenie medzinárodného práva, obzvlášť zo strany stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN, spustí následné konzekvencie aj v iných oblastiach [...]

Na bežeckej dráhe ma trafila rachejtľa

31.12.2023

Neodpustil som si teda ani na Silvestra posledných pár kilometrov na blízkom tartane. Školský pozemok, ihrisko, bežecký ovál – všetko osvetlené až do desiatej. Hádam tam nebudú strieľať, v tom dyme po rachejtliach sa zle dýcha. Veruže strieľali a ostošesť. Dvaja pacani, ktorým veliteľku strelieb robila mamina. Hádam ma netrafia? Veď na nich dozerá veliteľka. Trafili. [...]

Povedzte nám pani prezidentka, čo sa to deje v tej Gaze,

29.10.2023

Vy, ktorá sa tak veľmi zasadzujete o pravdivé informácie, tak veľmi bojujete proti fake news, proti konšpiračným teóriám, proti dezinformáciám, misinformáciám, malinformáciám. BBC uvádza, že táto enkláva je kompletne odrezaná od okolitého sveta, od jedla, pitnej vody, od paliva, humanitárnej pomoci, od telefonického a internetového pripojenia. A na hlavy dvoch [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.