Založ si blog

Le Penová sa nezahalí ani pred Veľkým muftim

Marine Le Penová ide na plný plyn a zdá sa, že vyhrá prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku. V druhom kole sú jej šance údajne podstatne redšie, ale ktorému prieskumu a spravodajskému portálu sa dá dnes ešte veriť?

Aj Trumpova motyka vystrelila a polovička Ameriky teraz smoklí a vylihuje na divánoch u psychoanalytikov.

Le Penová sa vybrala do Libanonu, aby čiastočne zapracovala na svojom zahraničnopolitickom renomé, a čiastočne oslovila libanonských utečencov žijúcich vo Francúzsku, ktorí majú samozrejme aj volebné právo. Po stretnutí s prezidentom Aúnom a premiérom Sádom al-Harírim, mala na programe ešte šejka  Abdula  Latífa  Deriána,  Veľkého muftiho, najvyššieho predstaviteľa sunitských moslimov.

Stretnutie bolo zrušené, lebo Le Penová si odmietla dať na hlavu šatku. ,,Môžete

Asi by jej tá šatka veľmi nepristala.

Asi by jej tá šatka veľmi nepristala.

vyjadriť Veľkému muftimu moju úctu, ale ja sa pred ním nebudem zahaľovať“, odkázala Le Penová s tým, že takáto požiadavka nezaznela, keď sa v minulosti stretla s najvyšším predstaviteľom sunitov, egyptským muftim.

Iný kraj, iný mrav?

Angličania majú podobné príslovie: ,,When in Rome, do as the Romans do“.

Vo Francúzsku, v rámci oddelenia náboženstiev od štátu, sú zakázané šatky vo verejných službách a na stredných školách. Le Penová chce tento zákaz rozšíriť na všetky verejné miesta, čo by najviac postihlo moslimov.

Moslimskí prisťahovalci vo Francúzsku by sa mali podriadiť francúzskym zákonom a francúzskej kultúre. A Francúzka Le Penová na návšteve u libanonského muftiho?

Kto má teda pravdu, Marína, alebo mufti?

Neviem, ale Marine Le Penová do tohto projektu určite zakalkulovala nejaké tie hlasy, a to nielen od pravicových voličov.

Foto: Wikipedia Creative Commons

User:Foto-AG Gymnasium Melle

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.