Založ si blog

Popolec na čelo za volantom auta?

Jedna írska farnosť sa rozhodla, že keď môžu existovať autokiná, prečo by nemohla svojim farníkom dávať popolec na čelo práve takýmto spôsobom. Zastaneš pred kostolom, stiahneš okno, dajú ti popolec a ideš ďalej.

Farský kňaz Paddy Mooney v mestečku Glenamady, v grófstve Galway, sa spolu s farskou radou rozhodli ponúknuť farníkom práve takúto novinku na Popolcovú stredu. Tým, ktorí nestíhajú do kostola a na omšu.

,,Ľudia sú dnes takí uponáhľaní, stále v pohybe, moderný život je plný frustrácie a tlakov“, vyjadruje otec Paddy svoje pochopenie pre veriacich v Glenamady. ,,A ľuďom treba vychádzať v ústrety tam, kde sa nachádzajú,“ dodal tento ,,inovatívny“ írsky kňaz.

Do karát mu hrá aj lokalizácia kostola (obrázok), kde môžu farníci na Popolcovú stredu pritiahnuť svoj automobil od 8:00 ráno do 9:30 večer. A samozrejme, následne so svojím automobilom ťahať ďalej.

glenamady-facebook

Memento, homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris. ,,Pamätaj človeče, že prach si a na prach sa obrátiť.“ Pôst vyjadrujú obrátenie (konverziu) vo vzťahu k sebe samému, vo vzťahu k Bohu a vo vzťahu k iným, prispieva k tomu, že získavame nadvládu nad svojimi pudmi a slobodu srdca.

Ovládať sa, byť pánom seba samého, byť slobodný.

Smártfón, web, chlast, nikotín. Existuje milión vecí, ktoré si človek môže odrieknuť. Niektoré programovo, plánovite (aktívne odriekanie), niektoré pasívne sebazápory. Tieto sú ešte ťažšie, lebo nikdy nevieme, čo život o päť minút prinesie.

 Pápež dnes povedal, že ,,znakom pravého zrieknutia sa pre Krista je radosť.“

A svätec 20. storočia, ktorý dobre poznal náš životný štýl, sv. Josemaría Escrivá, to povedal aj takto:

,,Napĺňa nás istota, že on nás vidí a zároveň od nás žiada, aby sme sa premáhali:

  • drobná obeta,
  • úsmev pre človeka, ktorý obťažuje,
  • začať najskôr s najmenej príjemnou, no naliehavejšou úlohou,
  • dbať na poriadok,
  • vytrvalosť v práci, hoci by bolo oveľa jednoduchšie nechať ju tak,
  • neodložiť na zajtra, to čo by sme mali dokončiť dnes,

a to všetko preto, aby sme potešili jeho, nášho Boha Otca!

Foto: Facebook

Keby nebolo Ukrajiny, nebola by ani Gaza,

26.02.2024

v takomto zmysle sa vyjadrila talianska premiérka Giorgia Meloniová. Presnejšie: ,,Keby Rusko nebolo vtrhlo na Ukrajinu, Hamas by najpravdepodobnejšie nebol podnikol taký útok voči Izraelu. Bolo nevyhnutné, že také vážne narušenie medzinárodného práva, obzvlášť zo strany stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN, spustí následné konzekvencie aj v iných oblastiach [...]

Na bežeckej dráhe ma trafila rachejtľa

31.12.2023

Neodpustil som si teda ani na Silvestra posledných pár kilometrov na blízkom tartane. Školský pozemok, ihrisko, bežecký ovál – všetko osvetlené až do desiatej. Hádam tam nebudú strieľať, v tom dyme po rachejtliach sa zle dýcha. Veruže strieľali a ostošesť. Dvaja pacani, ktorým veliteľku strelieb robila mamina. Hádam ma netrafia? Veď na nich dozerá veliteľka. Trafili. [...]

Povedzte nám pani prezidentka, čo sa to deje v tej Gaze,

29.10.2023

Vy, ktorá sa tak veľmi zasadzujete o pravdivé informácie, tak veľmi bojujete proti fake news, proti konšpiračným teóriám, proti dezinformáciám, misinformáciám, malinformáciám. BBC uvádza, že táto enkláva je kompletne odrezaná od okolitého sveta, od jedla, pitnej vody, od paliva, humanitárnej pomoci, od telefonického a internetového pripojenia. A na hlavy dvoch [...]

pellegrini korčok, tv markíza, debata

Posledný prieskum SANEP pred prezidentskými voľbami: Najskôr tesné, potom jasné

19.03.2024 12:30

Hlavnými favoritmi slovenských prezidentských volieb zostávajú Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Ako ďaleko je od nich Štefan Harabin?

Bratislava protivládny protest rtvs

Pod hromadnú pripomienku liberálov k zmenám v RTVS sa podpísalo vyše 11 000 ľudí

19.03.2024 12:14

Návrh zákona nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však kreovanie orgánov telerozhlasu.

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.