77 miliárd dušičiek

30. októbra 2013, marianno, Nefejtón

Populačný fond OSN zamachroval s takouto kalkulačkou, podľa ktorej si tromi klikmi môžem vyrátať, koľký v poradí som prišiel na túto zem. Narodili ste sa napr. 21. augusta 1968? Vaše poradové číslo je 3 556 650 193. Dnes je počet obyvateľov presne dvojnásobný. Za celý čas, čo je história históriou, nás tu údajne už bolo 77 609 879 102. Pekné číslo, hlavne, že už vieme, kto tu bol prvší.

………………………………………………………………………………………………………………………………

Carmelo Flores Laura je vraj najstarším človekom na svete, a to nielen spomedzi tých žijúcich. Má údajne 123 rokov, žije v bolívijskej dedinke Frasquia a na svoj vek sa teší primerane dobrému zdraviu. Nevie písať, čítať, nehovorí po španielsky, nemá zuby.

 Žil v chatrči so slamenou strechou, podlaha s udupanej hliny, nachodil sa neskutočné maratóny za svojimi ovcami, väčšinu života prežil na čerstvom vzduchu vo výške 4000 metrov nad morom, pestoval zemiaky, fazuľu, andskú oku, pil vodu z andských horských prameňov, v mladosti lovil a jedával líšky, alkohol už nepije, aj keď v mladosti sa celkom vybúril, chutí mu baranina, hoci bravčovinou nepohrdne, lenže tá je príliš drahá. Flores priznal, že nikdy nebol ďalej než v hlavnom meste La Paz, teda 80 kilometrov od svojej osady, a nikdy nebol vážne chorý.

 Vlastne nám nepovedal to, čo všetci tak dobre tušíme. Pána Floresa nikdy nemuseli trápiť globalizačné trendy, hypotéky, dedlajny, zvoniace telefóny, kariérne ambície, eurovaly a rôzna európska filozofická mätež dvadsiateho storočia.

A napriek tomu raz zomrie.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Každú sekundu sa na svete odhadom narodia 4 deti, každú minútu 250, za hodinu 15 tisíc, za deň 360 tisíc.

Každú sekundu zomierajú dvaja ľudia, za minútu 105, za hodinu 6316, za deň 151 600.

 

Istoty, ktoré nemôže ponúknuť premiér žiadnej vlády.

 

Citované zdroje: http://www.wholesomewords.org/missions/greatc.html#birdatrate

http://www.bbc.co.uk/news/world-15391515#output_1

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/southamerica/bolivia/10244318/Worlds-oldest-man-claim-for-123-year-old-Bolivian-herder.html

http://aktualne.atlas.sk/najstarsi-zijuci-clovek-indiansky-pastier-z-bolivie-ma-123-rokov/dnes/zaujimavosti/