Posiela Kurilovská Baku rovno do basy?

30. januára 2015, marianno, Nefejtón

A direkt, rovno, spakruky, len tak, mirnix-dirnix?

 

Denník Pravda píše, že generálna prokuratúra bude prešetrovať kázeň kňaza Rastislava Baku. V článku Pravda cituje Luciu Kurilovskú, rektorku Policajnej akadémie a odborníčku na trestné právo. Tá sa vyjadrila, že ,,by v tomto prípade prichádzal do úvahy trestný čin hanobenia národa, rasy a presvedčenia”.

 

Na základe čoho môže toto L. Kurilovská tvrdiť? Na základe toho, čo uverejnili Aktuality? No tie Aktuality to teda pekne zhoaxli:

a to možno tvrdiť objektívne, aj bez toho, že by celá nahrávka bola verejne k dispozícii:

1.  preklad už na prvý pohľad nepôsobí dôveryhodne,

2. je to len časť kázne, vytrhnutá z kontextu celej kázne, ako aj z kontextu celej liturgie,

3. napísaný text býva často svojím dopadom dosť odlišný od hovoreného prejavu, v hovorenom sa prejavuje intonácia, gestikulácia, osobný kontakt s poslucháčom, ďalšie komunikačné ňuansy,

4. to najdôležitejšie – expresívne slovo ,,špina” sa vôbec nevzťahuje na nejakých konkrétnych ľudí, ale na praktiky a ideológiu.

 

Unúvala sa rektorka Policajnej akadémie aspoň mrknúť sa na to, čo uverejnili Aktuality? Alebo rovno súdi? Alebo rektorke s citáciou troška ,,pomohla” redaktorka článku Sabína Nagyová?

 

Pani Kurilovská k tomu ešte údajne dodala, ,,že len čo sa zistí, že sa farár dopustil trestného činu, hrozí mu väzenie na tri roky.”

,,Len čo sa zistí”? Alebo snáď ,,ak sa zistí”? To takto sa vyjadruje rektorka Policajnej akadémie, ktorá učí policajtov dodržiavať právo a poriadok? A prezumpciu neviny?

Otáznikom aj skončím. Farárovi sa vyhrážajú basou za jeho prejav a názor.

 

Skončia pri farároch?