Hľadá sa mesiáš

14. februára 2015, marianno, Fejtón

Čítanosť portálov vyletí až ku hviezdam, len čo sa rozbehne predvolebná kampaň, alebo referendum (ak ešte nejaké bude). Vyroja sa mediálni mesiáši, šaši. Všetko už CHESTERTONzvážili, všetkého sú znalí,  a majú ten správne vyhranený chochmes.  Pred nimi stojí  ľud, ktorý by rád počuť to pravé orechové. Od toho pravého, gaštana.. Ľud sa dožaduje lídra, chce vypočuť mudrca, starešinu, guru. Takého, čo aj vyštudoval, aj vie.  Aj zažil a teraz chce ukázať prstom, že ako a kam.

Najväčší dopyt je po  odborníkovi na hodnoty. Taký ten sociológ, psychológ, politológ. Liberál, konzervatívec, komunista, hipster. Len aby mu  PhD za menom nechýbalo.

Stotožniť sa s názorom etablovaného (pardón, fundovaného) kibica, citožrútskej blogerky, alebo populistického fiškusa. Utvrdiť sa vo svojej pravde, ako dávno predpoznanej nevyhnutnosti, ktorú mu chytrou injektážou ďalej vyživuje  odborník, mesiáš.

A čo  ak by  títo mesiášikovia mali dať ruku do ohňa za svoju doktrínu, myslím tým ruku do ohňa… No asi by sme zrazu boli bez expertov. Zostal by nám len opustený, usmoklený, vyprázdnený a tápajúci ľud.

Ešteže na našich koľajniciach je mesiášov za vagón a ľudstvo môže napredovať.

Aj tak sa čaká na pravého mesiáša, hľadá sa naozajstný mesiáš.

Pred sto rokmi povedali starý pán Chesterton: ,,Keď ľudia prestanú veriť v Boha, uveria čomukoľvek“.

Chcelo by sa dodať, že dnes aj komukoľvek.

 

Foto: Wikipedia