Politická neokrôchanosť Eva Moralesa

10. júla 2015, marianno, Nefejtón

Keď pápež František počas svojej juhoamerickej cesty navštívil Bolíviu, tamojší socialistický prezident Evo Morales mu daroval kríž v tvare komunistických symbolov – kosáka a kladiva. Autorom krucifixu je španielsky jezuita Espinal, ktorý sa dlhé roky aktivizoval v bolívijských sociálnych záležitostiach a v roku 1980 ho polovojenské bandy zavraždili.

František sa chvíľu neveriacky pozeral a potom povedal niečo ako ,,No está bien esso“ – že to nie je vhodné, alebo správne, a ,,darček“ vrátil prezidentovmu asistentovi.

(40 sekunda vo videu)

Len ťažko si možno predstaviť väčšiu urážku pre kresťana, o to viac pre hlavu Katolíckej cirkvi, oficiálneho predstaviteľa štátu Vatikán. Zneuctenie hlavného symbolu kresťanskej viery. Prezident Morales neokrôchaným spôsobom zneužil situáciu pre svoje politické teátro.

Nevdojak sa natíska otázka, ako fungovalo protokolárne oddelenie, diplomacie Vatikánu a Bolívie. Existuje dobrý dôvod predpokladať, že pri oficiálnych stretnutiach hláv štátov sa výmena darov prerokúva dávno vopred. Osobitne v dnešných časoch teroristických hrozieb.

Ako sa zachoval v tejto maximálne trápnej situácii pápež?

Z diplomatického hľadiska sa snažil čo najviac obrúsiť hrany tejto nechutnej Moralesovej kampane. Vyjadril nesúhlas a ,,dar“ hneď vrátil prezidentovej sujte.

Z ľudského hľadiska ho obdivujem. Neviem, či by som dokázal zachovať taký pokoj a nadhľad. K celej veci sa postavil ako starý otec k vrtochom a výčinom svojho poblúdeného syna.