„Ale veď aj ty si bol raz mladý, tak nebuď pokrytec! „

23. septembra 2015, marianno, Nefejtón

Pokrytec je taká obľúbená a obludná nadávka.

Sú všetci rodičia a učitelia pokrytci len preto, že varujú svojich zverencov, aby nerobili tie isté somariny, ktoré oni sami  v mladosti porobili?

………………………………………………………………………………………….

,,A na tej diskotéke ti zakazujem piť!“

,,Ale oco, veď aj ty si bol raz mladý, a vy ste tam nepili?!“

………………………………………………………………………………………….

,,Pokrytec nie je človek, ktorý nedokáže naplno žiť podľa ideálov, ktoré teraz vyznáva, ale človek, ktorý sa nesnaží žiť podľa ideálov ktoré teraz vyznáva.“

Zaujímavá definícia amerického filozofa Billa Vallicellu.

Definícia pokrytectva musí pripúšťať aj morálne zlyhanie. Definícia pokrytectva musí predpokladať aj zmenu morálnych postojov.

Teda, aj keď sa človek snaží, môže zlyhať, ale zato ešte nemusí byť pokrytec.

Anonymný internet dnes dokáže odstreliť kohokoľvek. Onálepkuje ho, že vodu káže, a víno pije. A možno sa ten človek aj snažil, len jednoducho zlyhal.

Bill dodáva:

Človek, ktorý sa v minulosti nesnažil naplno žiť podľa ideálov, ktoré teraz vyznáva, nemôže byť nazvaný pokrytcom. Pokrytec je ten, kto sa v súčasnosti nesnaží naplno žiť podľa ideálov, ktoré v súčasnosti vyznáva.

Plne s Billom súhlasím. Akurát je tu jeden háčik, temer neriešiteľný problém. Ak je dnes väčšina ľudí príliš  ľahostajná a lenivá na to, aby vôbec mali nejaký ideál, nejaké princípy, potom sa logicky ani nemôžu snažiť naplno podľa nich žiť. A keď sa nesnažia žiť podľa niečoho, čo nemajú, potom nemôžu byť ani pokrytci.

Nuž, žeby sme už konečne žili v tom prekrásnom, novom svete, kde niet žiadnych pokrytcov?