Americkí vedci vám vyženú vieru z hlavy

16. októbra 2015, marianno, Fejtón

Americkí vedci vraj už teraz vedia, ako liečiť ľudí z viery v Boha a ako zmeniť ich negatívne postoje voči prisťahovalcom. Metóda sa volá transkranálna magnetická stimulácia (TLM), v rámci ktorej vedci bezpečným spôsobom uzavrú niektoré skupiny neurónov v mozgu dobrovoľníkov. Používa sa tiež pri liečbe depresie. K hlave dobrovoľníka sa jednoducho priloží silná cievka, ktorá vysiela na mozog elektromagnetické vlny a zablokuje  niektoré skupiny neurónov, zodpovedných za ideologické pojmy.

Parádna mamľasovina?

Šéf výskumu dr. Colin Holbrook z University of California v Los Angeles tvrdí, že u dobrovoľníkov sa im takto podarilo redukovať vieru v Bohu o tretinu, a o 28 percent sa znížila averzia testovaných osôb voči narastajúcemu počtu prisťahovalcov.

Žeby to nebola až taká mamutovina?

Veď čo ak by sa to dalo aplikovať aj v opačnom garde? Vatikán by napríklad nemusel robiť novú evanjelizáciu, posielať misionárov na Novú Guineu (a do Nemecka), ale by dobrovoľníkom jednoducho prikladal k hlave magnet? Ateisti by zas robili pravý opak. Také celosvetové preťahovanie lanom.  Pre istotu by sme po ulici chodili chránení kvalitnou fóliou na hlave, aby nám opačný tábor náhodou v hlave niečo nezablokoval.

Ale to najväčšie žúžo by bolo vždy…

…no pred voľbami.