Vyhučaná minúta ticha

18. novembra 2015, marianno, Nefejtón

Futbalový zápas Turecko  versus Grécko v Istanbule. Minúta ticha na úvod za obete parížskej masakry, ktorú tureckí fanúšikovia prehlušia hlasným bučaním. Reportérka agentúry Reuters Ece Tokcabay dokonca na svojom Twitteri napísala, že po hučaní nasledovalo kričanie hesla Allahu akbar. Viac o tejto tému už nemieni twittovať, lebo ju bombardujú hrozbami a urážkami.

Čo znamená hučať a bučať počas minúty ticha, si možno pozrieť na tomto videu.

Ani ma nenapadne prilievať do už aj tak veľkej vatry dnešných emócií. Áno, bolo to na futbalovom štadióne, a na tribúnach asi nejaké vysoké IQ nikto hľadať nebude. Áno, hrali proti Grékom, a to sú nielen ich dávni derby rivali, ale aj dva v minulosti dosť znepriatelené štáty. Áno, sú to moslimovia a keď sa nabudia, tak kričia to svoje. A vo futbalovom kotli stačí zápalka, aby sa rozhorel stoh.

Až príliš to však chcel ospravedlniť britský ľavicový Independent. Podľa neho ,,reakcia fanúšikov Turecka  nemá znevažovať 129 obetí útokov v uliciach Paríža. Podľa reakcií na sociálnych sieťach je to vyjadrenie názoru na prístup západného sveta. Futbalové tímy si počas medzištátnych zápasov rovnakým spôsobom neuctili obete teroristických útokov v Ankare. Pri nich zahynulo 11. októbra viac ako sto ľudí. Rovnako následkom teroru hynú ľudia v Iraku a ďalších krajinách Blízkeho východu“.

Tak teda hlúposť tureckých fanúšikov, alebo dvojaký meter Západu?

Alebo aj, aj.