J. Kokottová proti burke a krížikom na pracovisku

1. júna 2016, marianno, Nefejtón

,,Európski zamestnávatelia môžu zakázať svojim pracovníkom nosiť závoje, krížiky a ďalšie náboženské súčasti oblečenia,“ tvrdí najvyššia právna poradkyňa Európskej únie, Juliane Kokott.

Generálna advokátka, špičková predstaviteľka Súdneho dvora EU, Juliane Kokott, ďalej uviedla, že sa to týka aj židovskej kipy, síkhskeho turbanu, krížika, či nápisu na tričku. Kokott sa pritom vyjadrila k prípadu belgickej bezpečnostnej firmy G4S, ktorá prepustila moslimskú recepčnú za to, že chodila do práce zahalená. Kokott tvrdí, že firma postupovala správne.

J. Kokott ďalej vyhlásila, že ,,zamestnanci síce nemôžu pri príchode na pracovisko zanechať pred dverami svoje pohlavie, farbu kože, etnickú príslušnosť, sexuálnu orientáciu, vek, ale je možné od nich vyžadovať, aby miernili na pracovisku prejavy svojho náboženského presvedčenia, ak to vyplýva zo všeobecného pracovného poriadku podniku, v ktorom sa zakazuje nosenie viditeľných politických, filozofických a náboženských symbolov na pracovisku“.

Nemecká profesorka, doktorka, absolventka univerzít v Bonne, Ženeve, Tunise, Heidelbergu, absolventka práva na Harvardovej univerzite, Juliane Kokott, sa zatiaľ nevyjadrila,  či majú zamestnanci právo prísť do práce v ateistickom oblečení.