Popolec na čelo za volantom auta?

28. februára 2017, marianno, Fejtón Nefejtón

Jedna írska farnosť sa rozhodla, že keď môžu existovať autokiná, prečo by nemohla svojim farníkom dávať popolec na čelo práve takýmto spôsobom. Zastaneš pred kostolom, stiahneš okno, dajú ti popolec a ideš ďalej.

Farský kňaz Paddy Mooney v mestečku Glenamady, v grófstve Galway, sa spolu s farskou radou rozhodli ponúknuť farníkom práve takúto novinku na Popolcovú stredu. Tým, ktorí nestíhajú do kostola a na omšu.

,,Ľudia sú dnes takí uponáhľaní, stále v pohybe, moderný život je plný frustrácie a tlakov“, vyjadruje otec Paddy svoje pochopenie pre veriacich v Glenamady. ,,A ľuďom treba vychádzať v ústrety tam, kde sa nachádzajú,“ dodal tento ,,inovatívny“ írsky kňaz.

Do karát mu hrá aj lokalizácia kostola (obrázok), kde môžu farníci na Popolcovú stredu pritiahnuť svoj automobil od 8:00 ráno do 9:30 večer. A samozrejme, následne so svojím automobilom ťahať ďalej.

glenamady-facebook

Memento, homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris. ,,Pamätaj človeče, že prach si a na prach sa obrátiť.“ Pôst vyjadrujú obrátenie (konverziu) vo vzťahu k sebe samému, vo vzťahu k Bohu a vo vzťahu k iným, prispieva k tomu, že získavame nadvládu nad svojimi pudmi a slobodu srdca.

Ovládať sa, byť pánom seba samého, byť slobodný.

Smártfón, web, chlast, nikotín. Existuje milión vecí, ktoré si človek môže odrieknuť. Niektoré programovo, plánovite (aktívne odriekanie), niektoré pasívne sebazápory. Tieto sú ešte ťažšie, lebo nikdy nevieme, čo život o päť minút prinesie.

 Pápež dnes povedal, že ,,znakom pravého zrieknutia sa pre Krista je radosť.“

A svätec 20. storočia, ktorý dobre poznal náš životný štýl, sv. Josemaría Escrivá, to povedal aj takto:

,,Napĺňa nás istota, že on nás vidí a zároveň od nás žiada, aby sme sa premáhali:

a to všetko preto, aby sme potešili jeho, nášho Boha Otca!

Foto: Facebook