50 tipov na inteligentnejšie fungovanie v rodine

29. decembra 2019, marianno, Nefejtón

Všetky tie pravidlá nezvládne asi nikto, a už vôbec nie sústavne. Ale môžu inšpirovať, povzbudiť k tomu, aby v rodine vládli zdravšie vzťahy, možno inteligentnejšie, možno elegantnejšie.

50 tipov vypracoval americký spisovateľ James Stenson pod názvom ,,Sila rodinného my“. V tomto blogu sú preložené a upravené so súhlasom autora.

Prečo sú v zdravej rodine pravidlá? No preto, lebo rodina má pred sebou úlohu, výchovné poslanie. V konzumnej rodine sa konzumuje, je to taký jednoduchý, statický koníček, tam to výchovné poslanie absentuje, absentujú teda aj pravidlá.

Hneď v úvode by som chcel pripomenúť, že prakticky žiadna rodina nežije každodenne podľa všetkých týchto pravidiel. Uvádzam ich ako ponuku na zváženie.

Možno ich rozčleniť do piatich oblastí:

  1. My rešpektujeme práva a cítenie iných ľudí.

 

– žiadne hovory počas obeda, domácich úloh, alebo po desiatej večer

– hovory sú všeobecne limitované 15 minútami.

  1. My prispievame k tomu, aby sa z nášho domova stalo čisté, usporiadané, civilizované miesto.
  1. My poskytujeme ľuďom informácie, ktoré potrebujú na to, aby mohli uplatňovať svoju zodpovednosť.
  1. My používame elektronické médiá a hry tak, aby to bolo na prospech zdravej rodinnej atmosféry, nikdy nie tak, aby ju narušovali. V domácnosti máme jeden televízor, ktorý môžeme kontrolovať, používať tak, aby nerozdeľoval rodinu, ale spájal.
  1. My milujeme a ctíme si nášho Stvoriteľa nadovšetko – ďakujeme mu za všetko, čo nám požehnal, prosíme ho o pomoc v našich potrebách a potrebách členov našej rodiny. Ďakujeme Pánovi tým, že Ho spoločne uctievame, ako rodina.

***

Takže, to je ukážka niekoľkých pravidiel, ktorými sa riadia zdravé rodiny. Žiť podľa nich každý deň a dokonale, je nedosiahnuteľný ideál. Ako rodičia, tak aj deti, ich niekedy nezvládajú, a je to absolútne normálne. Tie pravidlá sú tu však vždy poruke, možno sa k nim znovu a znovu vracať, ako k niečomu overenému, ktoré posúva rodinu na oveľa vyšší stupeň.

Ani v tých najlepších rodinách sa nikdy nepodarí dosiahnuť dokonalosť.

 Podstatou veľkosti však je znovu a znovu sa snažiť.

James Stenson

Preložené a upravené so súhlasom autora z http://www.parentleadership.com/we.html