Momentálne najväčší problém súčasného sveta? Internet

11. apríla 2022, marianno, Nefejtón

Keby sme túto otázku položili mladým ľuďom do 30 rokov, drvivá väčšina by povedala, že najväčším problémom dnešného sveta je zlá ekológia, klimatické zmeny.

Do mladých ľudí toto hustia už desaťročia, a pravdupovediac, mladým sa ani nechce veľmi rozmýšľať.

A tak opakujú donekonečna, na svete je priveľa ľudí, ničíme si matku zem, nemyslíme na ďalšie generácie.

Mladému, instagramovému a tiktokovému človeku, ťažko vysvetlíte, že tá vojna na východe sa môže vymknúť z rúk všetkých tých nezodpovedných ľudí a… A potom čo?

Mladý človek nevie o ekonomike ani zbla. Že sa svet otriasa v kríze, inflácii, zdražovaní, ochudobňovaní obyvateľstva aj vo vyspelejších krajinách, ožobračovaní  celých krajín v rozvojovom svete.

O nedostatku potravín ani nehovoriac.

O pandemických opatreniach a s nimi súvisiacom terorizme – ktorý sa len tak ľahko neskončí – ani nehovoriac.

A napriek tomu všetkému sa mi ako najväčší problém zdá internet. Lepšie povedané, anonymita na internete a jeho sociálnych sieťach. Tu sa ľudia štylizujú do póz, tu sa ľudia pretvarujú a klamú, ale hlavne, tu sú ľudia neskutočne ľahko manipulovateľní.

Od chvíle, čo sa začal šíriť vírus a vojna, vlády a technologické spoločnosti si uzurpovali právo na určovanie svojej ,,pravdy“. Všetko ostatné vyhlásili za dezinformáciu, hoax, fake news, atď.

A na ľudí vypustili ten najjedovatejší plyn propagandy, manipulácie, zaháňania malého človiečika do ohrád, ako ovce a dobytok.

Znásilnená myseľ, integrita, dôstojnosť, sloboda človeka.

Ešte horšie ako vojna, vírus, chudoba.