Čo môže sľúbiť slovenský parlament Zelenskému

9. mája 2022, marianno, Nefejtón

Tak sme sa dočkali a prišli na rad, zajtra sa má ukrajinský prezident prihovoriť aj Slovákom, prostredníctvom NRSR.

Má už za sebou celú šnúru vystúpení v parlamentoch najsilnejších krajín sveta, v každom z nich sa snažil  poukázať na tradičné hodnoty danej krajiny, plus pridal aj nejaký konkrétny historický artefakt.

A pýtal zbrane, peniaze, sankcie, podporu.

V poľskom Sejme hovoril o susedských vzťahoch s poľskými bratmi a sestrami a vypichol tragédiu po havárii poľského lietadla v Smolensku v roku 2010.

Japoncom pripomenul jadro, Fukušimu, Černobyľ a nebezpečenstvo havárie v ukrajinských jadrových elektrárňach.

Nemeckému kancelárovi Olafovi Scholtzovi oznámil, že jeho krajina je znovu za múrom, ktorý oddeľuje slobodu od otroctva.

Na Američanov platí Pearl Harbour. Tak teda dostali Pearl Harbour.

Briti si vyslúžili výroky Winstona Churchilla.

A potom mu to ten jeho poradca Arestovyč troška pobabral, keď mu poradil, aby v izraelskom parlamente prirovnal utrpenie ukrajinského ľudu k Holokaustu.

Ale páni, to sa predsa nerobí. K Holokaustu sa neprirovnáva nič. A izraelskí politici to Zelenskému dali poriadne najavo.

Tak teda zajtra bude v slovenskom parlamente. Veštime z gule, čo asi povie. Určite sa vyhne historicko-geografickým asociáciám ,,spoločného bratstva Podkarpatstva“. SNP? Aby posilnil nášho ,,bojového ducha“? Povie, že nás oslobodil II. ukrajinský front? Vystraší nás, že keď padne Kyjev, na rade je Bratislava?

A čo bude pýtať. Tie migy, vlastne ani nevieme, či sme ich už dali, či nedali. Tú húfnicu, Zuzanu? Každú chvíľu má odcestovať špeciálka, Lynx, ochranka slovenskej ambasády v Kyjeve.

Sankcie? Tá ruská ropa a plyn začínajú byť pekne horúci zemiak, pán Zelenský, radšej si merkujte slová. Peniaze, na drevo? Ukrajina vraj už teraz potrebuje 7 miliárd dolárov mesačne na fungovanie a 700 miliárd na povojnovú obnovu.

Mňa už viac nič nenapadá, ale ten Zelenského poradca Arestovyč je celkom prešibaný propagandista. Určite z neho niečo vylezie..

Len či tí chlapci ukrajinskí rozumejú aspoň troška tej komplikovanej slovenskej gebuli.