Založ si blog

Herečka Kirsten Dunst sa nehanbí za kuchyňu

V rádiu nedávno pretriasali biednu podporu pre slovenské ženy na materskej dovolenke. Asi 200 euro mesačne za 24-hodinovú lopotu. Keď sa redaktorka rozhodla apelovať na vládu, že tie ženy by si zaslúžili aj viac, vytiahla zo svojho arzenálu ekonomicky vycibrený argument:

,,Vláda by si mala uvedomiť, že tie ženy vlastne vychovávajú novú generáciu budúcich daňových poplatníkov“.

Bŕŕ.,,Budúca generácia daňových poplatníkov“?. Strasie ešte vôbec niekoho pri tých slovách?

………………

Od americkej herečky, speváčky a modelky sa akosi automaticky očakáva politická korektnosť. Ale aby300px-Kirsten_Dunst_by_David_Shankbone verejne vyhlásila, že muž má byť mužom a žena ženou, že každý má svoju rolu? Naivka?

Kirsten Dunst (populárna ako Mary Jane Watsonová v Spidermanovi) to povedala takto, celkom normálne:

 

,,Mám pocit, že ženskosť sa tak trošku nedoceňuje. Všetci musíme chodiť do práce, zarábať peniaze, ale zostať doma, starať sa, byť matkou, variť – to všetko má svoju hodnotu, a to som dostala od svojej matky. A niekedy je treba, aby váš rytier bol v nablýskanom brnení. Sorry, ale na to aby bol muž mužom, treba muža, aby bola žena ženou, treba ženu. Preto vzťahy fungujú…“

 

Vzbudila rozruch (veľmi smutné, keď normálnosť budí rozruch) a ako sa dalo očakávať, od niektorých si to zlízla. Ale mnohí ľudia to čo povedala, ešte stále považujú za samozrejmosť.

 

Nebolo to nič zvláštne, ten výrok, obyčajné predpotopné klišé. Vlastne to mohla byť otrepaná fráza roka. Keby sme nežili v roku 2014, v civilizácii posadnutej ignoranciou.

 

Foto: Wikipedia, David Shankbone, voľná licencia

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.