Založ si blog

Tajomstvo, ktoré sa sýrsky kresťan (asi) nikdy nedozvie

Mám rád túto zem. V tej slovenskej náture sa nájde pár poriadnych defektov, ale treba sa len rozhliadnuť, nájdu sa aj skvosty. Osobne by som napríklad svoju ženu nikdy  nemenil za voľáku Helgu či Džesiku. Je to krajina, ktorá sa zviecha, je z fondov živená, lumpami skrivená, a pritom skrýva nejednu záhadu.

 Neviem, či sa mi niekedy podarí prezradiť jedno také tajomstvo sýrskemu utečencovi.

Drahá, dnes je v kostole zbierka…

A na čo zas?

Tuším že na farnosť.

Daj si, ak chceš.

Niečo dám ja, ale ak chceš…

Koľko dáš?

Vieš čo, ja niečo dám, a ak chceš, niečo môžeš aj ty.

…………

Drahá, a predstav si, že by sme sa skladali na rodinu vo farnosti?

What?

No, napríklad na sýrsku utečeneckú rodinu.

Čo ti už haraší s tými utečencami.

Nie, myslím, ako že keby tu nejaká bola.

Čo? Akože sýrska rodina?

Ale veď pamätáš, pápež povedal, že každá farnosť by mala prijať jednu utečeneckú rodinu.

A to myslíš vážne?

Veď sú viac bití ako sýti!

Tebe už naozaj… šibe!

Tak, nie je to také jednoduché, ale napríklad…Napríklad, keby to boli takí tí sýrski kresťania, ktorí utekajú pred vojnou, ktorým šlo o život, tak hádam takým ľuďom treba aj helfnúť? Pamätáš tie videá s odťatými hlavami. A ako ich vešali na kríže. Jasné, že najskôr by to muselo byť oficiálne, musel by ich akceptovať štát, papiere, a tak.

To akože by si chcel podporovať tú moslimskú inváziu do Európy?

Počúvaš ma ty vôbec, hovorím o ,,sýrskej kresťanskej rodine“!

No ďakujem pekne. Celý život mi tu len blúzniš a naivne snívaš. Preto my nemáme nič, ako druhí ľudia. Sýrski kresťania, sýrski kresťania! Šak ťa všetci pod čiernu zem znesú, že si prieberčivý, netolerantný, že ty vôbec nie si Samaritán. Keď si Samaritán, tak sa nemáš čo pýtať na národnosť a náboženstvo.

Ale ja nie som žiadny Samaritán, to bol taký voľáky ten čudný kmeň v Galilei, ktorému ja ani poriadne nerozumiem. A v Brysely a v Bratysláve si môžu drístať čo chcú. Ale ja chcem buď sýrsku kresťanskú rodinu vo farnosti, alebo ništ. Ili Cezar, ili ništa! Kapišto? Pamätáš ešte na ten fajnový juhoslovanský koňak, vtedy na pláži?

Á, a už sme zase pri koňačiku…

Tak koľko by si dala?

Za čo? Za koňak?

Nie, na sýrsku kresťanskú rodinu. Raz za mesiac, povedzme, 5 euro?

5 euro krát, … krát…Ty, spamätaj sa a prestaň tu už harapašiť! Ty si nikdy nemal ani predstavu o výdavkoch na domácnosť. A to by im akože malo stačiť, takej štvorčlennej rodine? Platiť nájomné za byt, tak to je aj medzi bratmi kresťanmi aspoň 500, (nadýchla sa), stravné 300 (nadýchla sa), deti do školy 200 (vydýchla). Ty si všetko predstavuješ ako taký Hurvínek válku. (Ďalší, veľký nádych). Ak majú začínať ako normálni ľudia, tak aspoň tisícka na mesiac. 7 éčiek  na každého z nás. Minimum. Kým sa pozviechajú a postavia na vlastné nohy.  A v piatok nepôjdeš na pivo, ale Sýrčatá budeš pekne učiť po anglicky. Miky nemčinu. A Jano nech  ich učí floorball. A Maťa niečo upiecť. Vieš čo, a ten nemožný Miro by im mohol aspoň opraviť ten starý rodinný van…

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.