Založ si blog

Tá kameramanka nie je jediná , , novinárska hyena“

Ach, všetci spravodliví, všetkých národov sveta! Spojili sa, aby odsúdili maďarskú kameramanku.

To, čo spravila Petra László, bolo nechutné. Nech si kto chce myslí čo chce o probléme s utečencami,  v danej chvíli to boli chudáci, ktorí boli jednoducho ľudia v núdzi. A ona im potkýnala nohy a kopala do nich. Aspoň že sa im nakoniec ospravedlnila.

Vraj sa to volá ,,attached journalism“. Teda niečo ako zainteresovaná žurnalistika, kde novinár nielen reportuje, mapuje, pokrýva, ale sa priamo angažuje do konfliktu. Vstupuje do neho a a často nenápadne, ale aj očividne dá najavo na ktorej strane je on.

Je to zámerná, cielená, post-objektívna forma žurnalistiky, ktorá sa začala vynárať niekedy počas vojny v Bosne v deväťdesiatych rokoch, keď si novinári prikladali k hlavám gloriolu za to, že aktívne vstupujú do vojnovej drámy. Niekedy až infantilne pritom rozhodovali, ktorí sú tí dobrí, ktorí zlí. Komentátor BBC Martin Bell to dokonca nonšalantne zosumarizoval slovami, že novinár už dnes nemôže byť len prizerajúci sa, postávajúci. Novinár sa má pridať na niektorú stranu.

Martin Bell z BBC. BBC.

Koniec objektívneho spravodajstva.

Veď aj Petra László len odmietla byť len prizerajúca sa žurnalistka. Vstúpila do hry ako jeden sedlácky pešiak, ktorý chcel pridať záberom ten svoj vlastný, angažovaný  spin. Tentokrát si to zlízla ako bumerang.

Martin Bell sa dokonca chváli, že bez takejto ,,angažovanej žurnalistiky“ v Líbyi v roku 2011, by sa tam nebolo stalo to, čo sa tam stalo. Briti a Francúzi by ju neboli bombardovali. V roku 1999 po mesiacoch úpornej angažovanej žurnalistiky, domáhajúcej sa, aby Západ napadol zlú Juhosláviu,  Alex Thomson z britskej TV Channel 4 News prezradil: ,,Ak chcete vedieť, prečo verejnosť podporovala bombardovanie Juhoslávie, poďakujte sa jednému novinárovi.“

Petra spravila somarinu, ale sú pašáci, ktorí dokážu subtílnejšie manipulovať verejnosť, tlačiť na vlády. Možno aj rozpútať vojny. A niektorých za to ovešajú aj pulitzerovskými cenami.

Nemusíme sa však naháňať so svetovými novinármi po vojnových zákopoch.

O chvíľu budú na , no, ….večerné správy. Na TV…………Alebo TV…………..Alebo TV…………..

Asi si do nikoho priamo nekopnú, ale podpásových hákov je k dispozícii milión. Nepustiť respondenta k slovu, sugestívne mu podsúvať svoje vlastné závery, naháňať po ulici človeka, ktorý zabudol v aute dieťa – a vypytovať sa ho na dôvody a pocity……………

Atď, atď. Milión metód, ako podložiť nohu, elegantne kopnúť pätičkou (však vieme kam).

,,Angažovaný novinár“ dnes pociťuje neodolateľnú potrebu byť arbiter elegantiae, rozhodcom nad dobrom a zlom, sudcom sveta.

Niektorým dobre zaplatia, iným menej a ostatní sa ukoja svojím selphie obrazom mienkotvorcu. Lebo ,,tvoria dejiny“.

Bŕŕ. Začínajú správy. Idem na pivo.

Použitý zdroj: Spiked

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.