Založ si blog

Pán Hollande, toto je vojna, nie multikulti raj

Toho, čo sa stalo včera večer v Paríži, sa bezpečnostné zložky európskych štátov už dávno obávali. Simultánne, stupňujúce sa teroristické útoky s automatickými zbraňami, samovražednými atentátnikmi v srdci významného európskeho mesta, s cieľom zasiahnuť miesta, kde sa práve nachádza veľa ľudí. Takúto taktiku použili teroristi pri útokoch   v Bombaj a na iných miestach.  Teraz si však bude treba zodpovedať mnoho otázok. Ako sa dostali do Európy? Boli útočníci francúzski občania, a ak áno, ako boli radikalizovaní, ozbrojení a organizovaní? Vo Francúzsku, v Sýrii, a kto ich radikalizoval? Prečo ich tajné služby nezaregistrovali? Znamená masakra v Paríži, že celá Európa teraz čelí takýmto hrozbám na verejných miestach a podujatiach? A ak sa potvrdí sýrska stopa, stiahne sa Francúzsko z tohto konfliktu, alebo znásobí svoje úsilie bojovať proti radikálom v tomto regióne?

Takéto otázky si kladie Damian Grammaticas z BBC po včerajšom útoku v Paríži.

Je skoro isté, že po vyjadrení hlbokej sústrasti zo strany svetových štátnikov, bude nasledovať práve ,,hlboká analýza“ vedená po línii práve tých hore uvedených otázok. Veľmi čiastkových otázok, bezprostredne pragmatických, možno až naivných,  ktoré však nebudú mať ani záujem celkovo a komplexne riešiť ložisko tohto nádoru.

Je totiž naozaj až také rozhodujúce,

– či to boli francúzski občania?

– ako sa dostali do Európy?

– ako sa radikalizovali, ozbrojili, organizovali?

– atď?

Kto a prečo, sú tie najdôležitejšie otázky, ktoré musia pohnúť mocných k radikálnemu riešeniu. Ako, a akými technickými prostriedkami, ako boli teroristi zorganizovaní – to sú len sekundárne otázky.

Veď sme niečo podobné vlastne aj s hrôzou očakávali.

Pokiaľ si francúzsky prezident, jeho európski partneri, Putin a Obama neuvedomia, že toto je ich spoločný balvan, a balvan to je teda poriadny, môžu si čiastkovo klásť čiastkové otázky, ako možno operatívne riešiť jednu konkrétnu situáciu.

Ale balvan zostane balvanom. Nádory sa nepotierajú mastičkami.

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.