Založ si blog

Máme za sebou najlepšie desaťročie v dejinách

hovorí Johan Norberg z inštitútu Cato v článku pre Wall Street Journal. Možno sa to zdá na prvý pohľad prehnané, také štatistické, ale mnohé čísla, ktoré Norberg uvádza, svedčia o tom, že sociálno-ekonomický ,,blahobyt ľudstva“ rastie explozívnym charakterom.

  1. Extrémna chudoba rapídne poklesla

Za extrémnu chudobu sa považuje, keď človek žije z menej, než 1,90 dolára denne. Od roku 1990 do 2015 miera takejto chudoby poklesla z 36 na 10 percent. V roku 2018 padla až na 8,6 percenta.

  1. Viac než polovica sveta sa radí do strednej triedy

V septembri 2018 bol prelomový bod, v ktorom sa viac než 50 percent svetovej populácie zaradilo do strednej triedy, čo predstavuje 3,8 miliardy ľudí. Veľkým benefitom takéhoto rastu je, že stredná trieda vyžaduje stále viac od globálnej ekonomiky, čoho dôsledkom je nárast podnikateľských príležitostí, rozširovanie obchodu.

  1. Priemerná dĺžka života vzrástla o 3 roky

Priemerná dĺžka života vzrástla globálne temer o tri roky za posledné desaťročie, hlavne v dôsledku prevencie detských úmrtí. Takže dnes sa ,,priemerne“ na svete žije 72,6 rokov, nárast za desaťročie zo 69,5.

  1. Znížil sa počet úmrtí následkom znečisteného ovzdušia

Podľa Our World in Data sa tento počet úmrtí znížil o 19 percent.

  1. Zlepšuje sa život v najchudobnejších krajinách

Údaje zo Svetovej banky naznačujú výrazné zlepšenie života v najchudobnejších krajinách, hlavne čo sa týka prístupu k nezávadnej pitnej vode, elektrine, hygiene.

Ďalšie podobné štatistiky uvádza stránka Intellectualtakeout.

Máme sa teda naozaj tak blahobytne? Tie sociálno-ekonomické štatistiky nie je možné ignorovať. Ale keď sa pozrieme na ľudstvo z inej, tej ľudskej stránky, nebude všetko až také ružové.

Ľudské vzťahy, bezohľadnosť, egoizmus, terorizmus, násilie, ľahostajnosť.

Mohli by sme dlho menovať, ale týmto negatívam sa venujú všetky médiá dennodenne. Takže dnes aspoň istý pozitívny pohľad na desaťročie, ktoré sa pred dvomi dňami skončilo.

 

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.