Založ si blog

Aká poťa maturita, také poťa školstvo

Devätnásťroční mladíci a devy sa už o pár týždňov vyštafírujú do svojich najlepších (stužkových) ancúgov, aby ,,prezentovali svoje nadobudnuté vedomosti pri maturitnej skúške dospelosti!

……………………………..

Externú časť maturitnej skúšky z matematiky vlani nezvládlo celkovo 17,9 percenta žiakov. Úspešnosť testu nižšiu alebo rovnú 25 percentám dosiahlo 1 193 žiakov.

…………………………………….

Čože?

Úspešnosť nižšiu ako 25 percent? Len? Znamená to, že na zmaturovanie z matematiky stačí 25 percent? Len štvrtina? A 18 percent maturantov ani len to nezvládlo?

Vraj na iných predmetoch (slovenčina, jazyky) treba až 33 percent, aby mladý človek zmaturoval. Teda od tých chúďatok detičiek chcú celú jednu tretinu vedomostí? Celú jednu tretinu! Prečo im ten systém takto barbarsky berie detstvo?

Beštiálny systém!

…………………………………

Tak sa teda  môžu učitelia aj uštrajkovať k smrti, v tej svojej bezodnej štrajkovej pohotovosti. Vláda môže nasľubovať hory doly,  reformy reforiem odnevidím donevidím,

ak zostáva konečnou métou štúdia 25 percent.

To je ako keď je v bazéne vody po členky.

Vraj sa to už niekto aj pokúsil zmeniť, ale vraj nebola tá oná, tá politická vôľa. Lebo takto to vyzerá celkom dobre, skoro všetci zmaturujú a tí zvyšní nešťastníci dostanú opravný termín.

No načo by chodili do školy, no načo by sa učili?

Možno ich raz dobrý ňaňka-štát obdarí aj ďalšími sympatickými percentami.

– 25 percent na skúškach v autoškole,

– 25 percent psychotestov na zbrojný pas,

– 25 percent na druhú atestáciu z kardiochirurgie.

Ej veru, budeže nám poťa veselo!

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.