Založ si blog

Silvester s pánom Feldekom?

Keď pred rokmi začínal Týždeň svoju kariéru, mnohí sa nádejali, že na Slovensku vzniká serióznejšie periodikum. Svetielko na konci tunela zbulvarizovaných slovenských médií. Dnes na portáli .týždeň sekciu videoblogov korunuje Ľubomír Feldek, so svojou úvahou nad Pussy Riot a arcibiskupom Bezákom (pred niekoľkými minútami video práve zakryli pod piano).

Literárny a kultúrny kmeť slovenskej intelektuálnej obce, hľadá spoločného menovateľa pre Pussy Riot a Róberta Bezáka. Vychádza mu, že je to ,,statočnosť“ týchto protagonistov.

Pán Feldek svoju úvahu začína spomienkou na novembrové stretnutie v istej bratislavskej kaviarni, kde posedel aj s priateľmi, napríklad aj Štefanom Hríbom. Ani nemal chuť na politické debaty, ale po nejakom tom koňaku začal v ruštine veršovať o Pussy Riot a Putinovi. A keďže bol poruke aj Eugen Korda, vznikol z toho videoclip.

Asi tým všetkým chcel Ľubomír Feldek len tak predsilvestrovsky pobaviť. V závere, v ľahšom tóne, totiž naznačuje, že Putin možno prepustil Pussy Riot z väzenia ani nie tak kvôli blížiacej sa olympiáde, ako kvôli tomu videoclipu z bratislavskej kaviarne.

Aká neznesiteľne ľahká dokáže byť ľahkosť bytia v kaviarenskom vydaní!

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.