Založ si blog

Kultúrne Vianoce a Ježiško

Pochválila sa so svojou kultúrnou, predvianočnou nádielkou. Úspešne už absolvovala víkendový koncert u západných susedov, divadelné predstavenie v hlavnom meste, zuškársky koncert, koncert v synagóge, koncert školopovinných detí, všetky televízne predvianočné koncerty, a ešte nejaký iný, ďalší.

Niekto sa ladí na kultúrnu nôtu, iný nakupuje, ďalší brúsia korčule a hrany na lyžiach. Samozrejme, je tu aj ten pôvodný motív, náboženský – narodenie Ježiša Krista. Na Slovensku je počas Vianoc ešte stále jeden spoločný menovateľ, ktorý spája všetkých ľudí bez rozdielu náboženskej či kultúrnej motivácie. Ľudia si želajú pekné, pokojné, príjemné, požehnané sviatky. Atď. Milé, celkom pekné. Je to málo? Neviem, a už vôbec si netrúfam predpovedať, aké to bude o dvadsať rokov.

Americký Huffington Post vo svojom článku prináša tipy pre viac-menej dobrovoľne osamelých. ,,Top 10 tipov, ako dobre a prosperujúco prežiť sviatky bez príbuzných, či partnera“. ,,Môžeš sa napríklad pridať k podobnému indivinďákovi, môžeš ísť pomáhať do vývarovne polievok pre chudobných, môžeš v predstihu začať s ,,jarným“ upratovaním domácnosti, môžeš si dopriať maratón domáceho videa, alebo môžeš ísť do práce a zarobiť na nejakých tých nadčasoch.

Myšlienka článku spočíva v tom, že to nakoniec nemusí byť až také hrozné byť na Vianoce sám, keď si ostatní užívajú rodinnú atmosféru. Vraj človek môže byť happy aj keď si sám robí svoje veci, to na čo má chuť, to čo sa mu zachce.

Akýže tu už dišputát, keď to gusto je také.

Od Vianoc očakávam, že príde Ježiško. Možno jeho príchod nebude až tak poznamenaný tou povinnou jazdou, tým ľuftom – atmosférou , stromčekom, darmi, sviečkami, koledami…Príde, a – možno vo chvíľach, ktoré budú nečakané, nenaformátovateľné, v ktorých treba mať otvorenú hlavu aj srdce.

Vraj je na to jeden dobrý ,,trik“. Návod jednoduchý ako snehová vločka, a pritom rovnako komplikovaný ako deoxyribonukleová kyselina. Vraj príde vždy, keď človek dokáže zabudnúť na seba, a myslieť na iných. Pomôcť, podať, poslúžiť, zabúdať na seba, sa dá na milión spôsobov, a miliónkrát denne. A nemusia to byť len tí bezdomovci, tí chudobní, vždy je tu niekto akosi (nevysvetliteľne) poruke. Od rána do večera je tu ten ,,môj biznis“, a povedľa neho sa ponúka Ježiško.

Najjednoduchšia, a najťažšia vec na svete.

 

Citovaný zdroj:

http://www.huffingtonpost.com/patricia-leavy-phd/top-10-tips-for-surviving_b_4339417.html

 

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.