Založ si blog

Referendum treba vyhrať, nie zúčastniť sa

Zjavne som málo politicko korektný, lebo táto referendová kampaň mi nijako nedvíhala tlak. Hádam po prvýkrát mali Slováci šancu pričuchnúť si k tej najprimitívnejšej, najpôvodnejšej forme demokracie, a tak nečudo, že to niekedy so svojimi móresmi prepískli. No a čo, kde a kedy sa to mali naučiť, keď doteraz si volili medzi dvomi, tromi panáčikmi, a zrazu sa majú rozhodovať o hlavybôľnych ideológiách. V bipolárnom rozstrele, buď – alebo, ako na tenisovom kurte, jeden proti druhému.

Nevšimli ste si, ako sú predstavitelia politických strán opatrne, až povážlivo ticho? Nie je to len tým, že sa boja prešľapu, aby nestratili nejaké tie hlasy v ďalších voľbách. Tam kdesi hlboko vovnútri im z tohto referenda začína lepiť. Zrazu si tu začne rozhodovať nejaký pouličný ľud? O veciach, ktoré si bude sám určovať?

Často omieľaná, sluníčková olympijská mantra hovorí, že nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. Kolosálna…Načo je taký športovec, ktorý sa ide zúčastniť sa?

Táto kampaň mala zmysel aj sama osebe. Prinajmenšom ako budíček pre ten ľahostajný ľud. Ale referendum je o zrátaných hlasoch. O počtoch, percentách, kvórach. Spadlo to všetko Slovákom ako pečený holub na tanier. Okrem tých 400 tisíc ľudí z petície, zvyšných 5 miliónov nemuselo ani prstom pohnúť. Takáto šanca sa už nemusí opakovať.

V Amerike o tom bude rozhodovať len zopár sudcov.“

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.