Založ si blog

Klimatické zmeny a polygamia

Na boj so suchom majú niektorí Indovia aj viac žien

Takýto titulok by sa neuživil ani v bulvárnom plátku. Dovolili si ho však dobre platení chlapci zo CNN, lebo veď otepľovanie je globálne, a možno aj na americkom kontinente sa grády doťahujú na štyridsiatku ako u nás. Bloger však striktne varuje pred napodobňovaním príkladu z tejto reportáže CNN.

Reportáž CNN nás vedie na návštevu Denganmal, typickej indickej dediny v štáte Maháraštra. 500 duší, každý pozná každého, a celé okolie už roky sužujú suchá.

V jednom hlinenom domčeku si žije aj Sacháram Bágat, so svojou ženou Tuki a šiestimi deťmi. Okrem Tuki žijú v hlinenom domčeku aj dve ďalšie ženy, Sákrí a Baggi. Teda Sacháramova druhá a tretia žena.

V Indii je polygamia zakázaná, pokiaľ teda nie ste moslimovia, a táto rodinka patrí k pravoverným hinduistom.

Prečo teda k manželke č. 1 pribudla aj manželka č. 2 a manželka č. 3?

Ilustračné foto, Wikimedia Commons

Ilustračné foto, Wikimedia Commons

Prvá žena Tuki to už všetko jednoducho nezvládala. Kým manžel pracoval na poli, ona sa musela starať o šesť detí, o domácnosť, variť, riadiť, upratovať, atď, atď. Najväčším problémom však bol nedostatok vody. Indické ženy ju musia dennodenne nosiť z veľkých vzdialeností – na hlave – v pätnásťlitrových nádobách, niekedy ich zvládajú aj dve naraz.

,,Sacharám preto nemal na výber“, píše sa v reportáži CNN. Musel sa oženiť znovu. A znovu. Jeho druhá manželka Sákri a tretia Baggi teraz chodia po vodu. Volajú ich ,,paani bais“, teda manželky na vodu. Prvá manželka , Tuki, sa stará o domácnosť.

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

Zvláštne. Čudné? Smutné? Absurdné?

Na eko sa sa dnes frčí. Lebo všetko so všetkým súvisí. Kam to však až zájde?

Dozvieme sa raz, že klimatické zmeny zapríčinili napríklad taký nárast daňových únikov?

A prečo nie? Veď keď je sucho a neurodí sa, farmári si musia nejako doháňať straty. Prekabátia daniarov.

Alebo klimatické zmeny zapríčinili grécku krízu?

Celkom ľahko možné. Predstavujem si tú typicky letnú grécku, juhoeurópksu siestu, keď už pri tridsiatkach nikto nič nerobí, vysedáva v kaviarni, hrá tú hru, s tými kameňmi, atď.

Predstavujem si tú grécku pohodičku na pozadí dnešnej typicky slovenskej soboty. Aj keď bolo 36, bola aj pílka, aj vŕtačka, aj kosačka, aj kladivo a klince, aj kelňa, aj sekera.

A stačila k tomu jedna slovenská žena.

 

Ilustračné foto: Wikimedia Commons, Public Domain

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 07:54

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.