Založ si blog

Labourista Corbyn chce separé vagóny pre ženy

Jeden by povedal, že pred voľbami je najlepšie vysypať na populus nejaký ten obsah sociálnych balíčkov. Inú (a vlastne podobnú, vo svojej podstate ľavičiarsku) taktiku zvolil kandidát na lídra britských labouristov  Jeremy Corbyn. Voľby sú za rohom, 10. septembra, a tak bolo treba vypustiť balónik doružova, aby si nezískaval len priazeň starých socialistov, ale aj súčasnej, modernej, zraniteľnej labouristky.

A tak Corbyn nahlas zauvažoval, že by sa v nočných vlakových súpravách mohli zriadiť špeciálne vagóny, do ktorých by mali možnosť nasadnúť len ženy. To by mohlo zabrániť  sexuálnemu šikanovaniu a útokom voči ženám.

Tých útokov je v Británii očividne viac ako na Slovensku. A Corbyn sa má o čo oprieť, takýto precedens existuje napr. v Indii, Japonsku, Brazílii a iných krajinách.

Tak už na prvý pohľad je to buď totálna blbosť, alebo chytrácka predvolebná sondička. Briti  takéto vagóny mali do roku 1977, ale Ministerstvo dopravy by ich znovuzavedenie považovalo za urážlivé, vnucujúce, zahanbujúce, rovnako pre mužov ako aj ženy. Nuž, píše sa rok 2015.

Najväčšiu zábavu z toho majú čitatelia konzervatívneho The Telegraph. ,,Corbyn chce ženy vo vlaku segregovať do getta“, ,,Mohli by sme mať separé pre Severanov, Welšanov, Škótov, moslimov, atď“.

Podľa jedného diskutujúceho tým najneprekonateľnejším problémom v dnešnej Británii by bol práve problém pohlavia, rodu, dženderu, či sexu, alebo tak nejak.

,,Veď čo keď si nejaký muž povie, že dnes večer je z neho žena, a bude chcieť nastúpiť do vagóna pre ženy? Kto mu v tom bude môcť zabrániť? Kto mu bude môcť upierať právo na slobodné určenie svojej rodovej identity?“

Tak s týmto problémom si asi neporadia ani v Houstone!

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.