Založ si blog

Trumpov šéfideológ Steve Bannon

Liberáli ho považujú za ultrakonzervatívca a hrozia sa myšlienky, čo tento hlavný stratég pošepne svojmu prezidentovi do ucha zajtra ráno. Počas prvých 10 dní bol neustále po boku svojho šéfa, nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. A podľa všetkého je hlavným iniciátorom protiimigračného dekrétu, ktorý narobil také dusno vo svetových médiách.

Kto je Steve Bannon?

Pochádza z írsko-katolíckej rodiny, má 63 rokov, študoval na

Steve Bannon

Steve Bannon

Virginia Tech, skončil s titulom pre urbánne plánovanie, potom na Georgetown School of Foreign Service so zameraním na národnobezpečnostné štúdie, na Harvarde biznis manažment.

7 rokov slúžil vo vojenskom námorníctve, pracoval pre Goldman Sachs na oddelení fúzií a akvizícií, založil si svoju vlastnú spoločnosť, bol filmovým producentom v Hollywoode, kde natočil 18 filmov, a nakoniec veľmi úspešne viedol konzervatívny spravodajský portál Breitbart.

Oveľa zaujímavejšie však je, ako myslí tento hlavný ideový poradca Donalda Trumpa.

Tu je niekoľko oblastí, ku ktorým sa Bannon vyjadril v telemoste na jednej konferencii pred dvomi rokmi. Ponúkam niekoľko výňatkov z needitovanej transkripcie:

(1) Tým podstatným princípom je osvietená forma kapitalizmu…Ten kapitalizmus skutočne vygeneroval obrovské bohatstvo. A to bohatstvo sa aj distribuovalo medzi strednú vrstvu, vznikajúcu strednú vrstvu, ľudí ktorí vychádzali z robotníckeho prostredia, a vytváral čo vlastne volám Pax American. Boli to mnohé, mnohé roky a desaťročia mieru.

 (2) Toto je veľmi nepríjemná téma, ale my sa nachádzame v priamej vojne s džihádistickým islamistickým fašizmom. A táto vojna, podľa môjho názoru, metastázuje oveľa rýchlejšie, než  na ňu vlády dokážu reagovať.

 (3) Je tu jedna vec, ktorú chcem jednoznačne zdôrazniť, a tou je, že keď sa pozriete na lídrov kapitalizmu v tých časoch, keď bol podľa mňa kapitalizmus v najväčšom rozkvete a prinášal úžitok ľudstvu, temer všetci títo kapitalisti mali silnú vieru v judeo-kresťanský Západ. Buď aktívne praktizovali židovskú vieru, alebo aktívne praktizovali kresťanskú vieru, a toto ich presvedčenie a táto ich viera sa prejavovala v ich práci a konaní.

(4) Ústrednou myšlienkou a väzbou toho všetkého je stredo-pravé populistické hnutie tej skutočnej strednej triedy, pracujúcich mužov a žien vo svete, ktorí sú už jednoducho unavení z toho, že im diktuje niekto, čo voláme partia z Davosu.

 (5) Pre slobodomilovných ľudí je dôležité, aby sme sa vysporiadali s tým klientelistickým kapitalizmom, aby kapitalizmus prinášal plody prostredníctvom podnikateľského ducha, z ktorého môžu mať úžitok robotníci a stredná vrstva.

 (6) Keď sa pozrieme na Vladimíra Putina, mnohé z jeho dnešných postojov vychádzajú z toho, čo ja volám Euroázianizmus. Má poradcu, ktorý sa odvoláva na Juliusa Evolu a ďalších autorov počiatku 20. storočia, ktorí podporovali takzvané tradicionalistické hnutie, ktoré nakoniec v podstate metastázovalo na taliansky fašizmus.

Neospravedlňujem Vladimíra Putina a jeho kleptokraciu, ktorú reprezentuje, lebo on je v konečnom dôsledku štátny kapitalista kleptokracie. Avšak my, judeo-kresťanský Západ, musíme vnímať to, o čom hovorí z hľadiska tradicionalizmu, obzvlášť v tom zmysle, kde podporuje myšlienky vlastenectva – a ja sa osobne domnievam, že individuálna suverenita krajiny je dobrá vec, silná vec. Myslím si, že silné krajiny a silné vlastenecké hnutia v krajinách robia dobrých susedov, a to je skutočne ten základný kameň, na ktorom bola vybudovaná Západná Európa a Spojené štáty, a myslím, že toto nás môže posunúť dopredu.

Bannon za vrch stolom

Bannon za vrch stolom

Bannon teda presadzuje významné inštitúcie a výdobytky judeo-kresťanského Západu, chce ich zachovať. Odmieta klientelistický, finančnícky kapitalizmus, ktorý spôsobil krízu v roku 2008, požaduje kapitalizmus podnikateľského ducha,  viac ekonomickej spravodlivosti pre pracujúcich a strednú vrstvu. A bezpochyby, veľmi vážne varuje pred hrozbou radikálneho, militantného islamu.

A práve tieto tri oblasti sa zrejme najvýraznejšie prejavili už počas prvých dvoch týždňov prezidentovania Donalda Trumpa.

Foto: Wikimedia Public Domain

Steve Bannon

Bannon za vrch stolom

 

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.