Založ si blog

Na bežeckej dráhe ma trafila rachejtľa

Neodpustil som si teda ani na Silvestra posledných pár kilometrov na blízkom tartane. Školský pozemok, ihrisko, bežecký ovál – všetko osvetlené až do desiatej.

Hádam tam nebudú strieľať, v tom dyme po rachejtliach sa zle dýcha.

Veruže strieľali a ostošesť. Dvaja pacani, ktorým veliteľku strelieb robila mamina.

Hádam ma netrafia? Veď na nich dozerá veliteľka.

Trafili. Nie takým tým horizontálnym zásahom, ako keď letí s plochou dráhou letu, ale skôr tá balistická trajektória, keď voľačo vyletí hore a potom vám na ľavú ruku padne zhora voľačo prekvapivo kovové.

,,Trafili ste ma, čo s tým teraz budete robiť? Nechcete si ísť zastrieľať na Ukrajinu, alebo do Gazy?!

Zostala zaskočená, troška, veliteľka strelieb. Možno nevie, čo je Gaza. Možno sa zľakla, že zavolám hliadku, alebo si budem vymáhať ,,bolestné“.

,,Ale veď tu sa môže strieľať“, napadla ju spásonosná myšlienka.

,,Tuu? Pani? Veď ste na školskom pozemku, na ihrisku, na mestskom športovisku, ešte ma troška bavte týmto silvestrovským naratívom, lebo v tom televízore nedávajú nič dobré!“

,,Ale veď aj vlani sme tu strieľali“, vynašla sa inštruktorka od palebnej čiary.

Tento argument som už toľkokrát počul, a toľkokrát nevedel naň dôstojne zareagovať. Napadlo mi jediné:

,,Tak viete čo, ja som voľakedy kradol, a už nekradnem“.

A bežal som ďalej.

Potom mi to nedalo. Prečo robí inštruktorku strelieb mamina na Silvestra? Kde je tatino? Po robotách? Ušiel od nich?

Vrátil som sa. Povedal som jej, nech svoje potomstvo ide pripravovať na kariéru v armáde NATO, na ochranu slobody a demokracie po celom svete – niekde do stredu ihriska, tak aby neohrozovala bežcov.

A ešte som sa jej aj ospravedlnil. Veď čo keď tých pacanov otiec opustil, a teraz ich nemá kto ani naučiť bezpečne strieľať na bežeckom ovále.

Hepyňújíér.

How to be useful, and not an idiot

09.04.2024

Myslím, že titulok nie je nutné prekladať, takže dnes len krátka úvaha, možno aj s fejtónovým nádychom. Ako nebyť idiot Poznanie. Jednoducho povedané vnímanie okolitého sveta, získavanie informácií, čo môže byť v dnešných časoch cenzúry a vojnovej propagandy priam syzifovská robota. Ale ak nevieš čo sa vo svete deje, nemôžeš zaujať ani stanovisko. Vlastne [...]

Dnes sa s Vami veľmi rád lúčim, pani Čaputová

06.04.2024

Moratóriu už odbila hodina, prezidentských víťazov ešte stále nepoznáme, no aj tak je toto súca chvíľa rozlúčiť sa s jednou érou. Šéf zavesil v kancelárii portrét prezidentky na stenu, rovno nad moju hlavu. Tak tam visel. Bez ohľadu na vkus, ľudia vravia, že bola taká reprezentatívna. Bude nová podobizeň, ale ja už pod ňou sedieť nebudem. Zuzana Čaputová nebola [...]

Palestínska krv a krv kolektívneho Západu

05.04.2024

Izraelská soldatestka zabila v Gaze približne 35 tisíc Palestínčanov, väčšinu z nich civilov, žien a detí. Teraz izraelská armáda zabila siedmich občanov kolektívneho Západu, izraelské nálety v pondelok zasiahli konvoj World Central Kitchen. Táto organizácia potvrdila úmrtie svojich siedmich pracovníkov a dodala, že išlo o osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného [...]

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.